Uliczne jedzenie Azja – jak uniknąć zatrucia pokarmowego?
Kaukaska, arabska, koreańska czy indyjska kuchnia uliczna to nieodłączna część lokalnej kultury kulinarnej i doświadczenia podróżniczego. Wiele osób zastanawia się jednak, czy takie jedzenie jest bezpieczne dla ich zdrowia. Drogą pokarmową przenosi się bowiem mnóstwo groźnych patogenów, takich jak:
- wirus zapalenia wątroby typu A
- wirus polio,
- pałeczki duru brzusznego,
- przecinkowiec cholery,
- pasożyty, np. Giardia lamblia,
- bakterie E. coli, Campylobacter, Shigella itd.
Jak uniknąć infekcji, a jednocześnie poznać nowe smaki, jakie oferuje uliczna kuchnia chińska, wietnamska czy tajska?
1. Wybieraj miejsca, do których ustawiają się kolejki – dlaczego popularność lokalu ma znaczenie?
Wybierając lokal typu street food w Azji, zawsze warto szukać popularnych miejsc, szczególnie wśród lokalnych klientów. Długie kolejki są znakiem wysokiej jakości i świeżości produktów, a to znacząco zmniejsza ryzyko infekcji. Duża rotacja klientów sprawia, że składniki muszą być wykorzystywane i uzupełniane na bieżąco, a więc nie mają czasu się zepsuć.
2. Sprawdzaj, jak przygotowuje i serwuje się potrawy – na co zwrócić szczególną uwagę?
Kuchnia Azji to nie tylko gratka dla podniebienia, ale także dla oka – dobrze jest wybierać otwarte lokale, w których można na własne oczy zobaczyć, jak przygotowywane są posiłki. Ma to drugą ważną zaletę – pozwala kontrolować sposób przygotowania i serwowania potraw.
Po pierwsze, warto jadać tam, gdzie jedna osoba zajmuje się odbieraniem zamówień i zapłaty, a druga gotowaniem. Drobnoustroje chorobotwórcze mogą bowiem osiadać na monetach i banknotach, przenosić się na ręce sprzedawcy, później na przygotowywane przez niego posiłki, a finalnie – do organizmu podróżnego. W przypadku jednoosobowych stanowisk typu street food w Azji warto sprawdzić, czy kucharz myje ręce i zakłada rękawiczki.
Po drugie, warto sprawdzić czystość sztućców i naczyń oraz warunki, w jakich przechowywane jest jedzenie. Przykładowo, na produktach bez przykrycia mogą siadać muchy, które przenoszą mnóstwo zarazków na swoich odnóżach.
3. Jadaj w wyznaczonych porach – kiedy uliczna kuchnia Azji jest najbezpieczniejsza?
Chcąc bezpiecznie zjeść, warto zapoznać się z nawykami żywieniowymi mieszkańców danego kraju i wybrać się na street food w Azji w odpowiedniej porze. Przykładowo, uliczna kuchnia chińska będzie najlepsza w godzinach 12:00-13:00 i 18:00-19:00, kiedy przypadają typowe godziny posiłków. Duża rotacja klientów zwiększa szanse na świeże i ciepłe jedzenie.
Próbuj smaków street food bez obaw o zdrowie
Pamiętaj o szczepieniach i zasadach profilaktyki
W Indonezji występuje ryzyko zakażenia wirusem polio, którego nie ma w Polsce.
Afganistan, Jemen i Bangladesz to kraje o najgorszych warunkach higieniczno-sanitarnych w Azji.
Przeciętny turysta nie ma żadnej odporności na dur brzuszny, który stanowi zagrożenie w wielu krajach azjatyckich.
Skuteczne szczepionki. Wygodna rejestracja online. Zalecenia dopasowane do podróży.
Zarezerwuj termin szczepienia
4. Uważaj, co zamawiasz – które potrawy są bezpieczne, a które nie?
Wybierając się na street food w Tajlandii warto sprawdzić, czy kurczak w Tom Kha Gai jest dogotowany, a mango w Khao Niao Mamuang dokładnie umyte. Zamawiając japońskie sushi czy chińską sałatkę z kapusty i marchewki trzeba zachować szczególną ostrożność – obróbka termiczna zabija patogeny, które mogą występować w niedogotowanych potrawach lub przekąskach na zimno. To samo tyczy się picia – lepiej wybrać gorącą kawę lub herbatę lub butelkowany napój.
Uliczne jedzenie Azja a alergie: tamtejsi sprzedawcy mogą być nieświadomi alergenów zawartych w poszczególnych produktach żywnościowych, dlatego osoba zmagająca się z jakimś uczuleniem powinna dokładnie sprawdzić skład wybranej potrawy.
5. Dbaj o higienę żywienia – jakie zasady obowiązują miłośników azjatyckiej kuchni ulicznej?
Street food w Tajlandii, Korei czy Japonii, gdzie warunki higieniczno-sanitarne są lepsze niż np. w Wietnamie czy Chinach, jest z reguły bezpieczniejszy. Nie oznacza to jednak, że można pozwolić sobie na bagatelizowanie zasad higieny osobistej i żywienia.
Zawsze trzeba dokładnie myć i/lub dezynfekować ręce przed posiłkami oraz myć i/lub obierać owoce i warzywa przed zjedzeniem. Warto też zwrócić uwagę na sztućce – to ważne szczególnie dla tych, których interesuje indyjska kuchnia uliczna. Woda, której używa się do zmywania, może być zanieczyszczona, toteż lepiej skorzystać np. z jednorazowych pałeczek.
Jakie szczepienia wykonać, by street food w Azji był bezpieczniejszy?
Przed niektórymi patogenami, które wymieniono na początku artykułu, da się chronić za pomocą profilaktycznych szczepień przed podróżą. Więcej na ten temat można znaleźć w poniższych artykułach.
Uliczne jedzenie Azja – szczepienia ochronne:
Sprawdź ofertę poszczególnych preparatów lub przystępne cenowo pakiety: cennik TropicalMed.
Osoby, które interesuje kuchnia Azji oraz bezpieczne wakacje, powinny zgłosić się do lekarza medycyny podróży 6-8 tygodni przed planowaną datą wyjazdu. Specjalista ma wiedzę na temat sytuacji epidemiologicznej w danym regionie/kraju (np. polio w Indonezji, cholera w Syrii) i m.in. na tej podstawie wyda odpowiednie zalecenia dotyczące profilaktyki.
Serdecznie zapraszamy!