Jak groźna może być listerioza?

Bakterie listeria – co warto o nich wiedzieć?

Klaudia Gierlicka | 2022-07-27 (ostatnia aktualizacja: 2024-10-28)
Bakteria listeria może wywoływać inwazyjną chorobę (m.in. zapalenie mózgu, sepsę), która w 20-30% jest śmiertelna. Patogeny wnikają do organizmu człowieka głównie drogą pokarmową, toteż ważna jest higiena i odpowiednie przygotowanie posiłków. Powinni o tym pamiętać zwłaszcza seniorzy, kobiety w ciąży i osoby chore.

Listerioza – co to takiego i skąd się bierze?

Listerioza to choroba bakteryjna wywołana przez pałeczki Listeria monocytogenes. Do tej pory sklasyfikowano 16 serotypów, jednak tylko trzy z nich odpowiadają za większość (95%) zakażeń. Charakterystyczną cechą tych patogenów jest umiejętność przetrwania, a nawet namnażania się w warunkach chłodniczych (0-50°C). Głównymi rezerwuarami bakterii listeria są gleba, woda oraz przewód pokarmowy zwierząt (dzikich i domowych/hodowlanych). Jak dochodzi do zakażenia?

Bakterie listeria – jak można się nią zarazić?

Bakteria listeria przedostaje się do organizmu człowieka głównie drogą pokarmową. Zachorować można po wypiciu/zjedzeniu skażonej wody lub żywności. Dotychczasowe ogniska zakażeń były związane z wybranymi produktami spożywczymi.

Listeria monocytogenes w żywności: wyroby mięsne (np. frankfurterki, pasztety), ryby (np. wędzony łosoś), nabiał (np. sery, niepasteryzowane mleko), warzywa i owoce (niemyte/niegotowane), gotowe dania (np. sałatki colesław).

Inną drogą transmisji jest kontakt z zainfekowanymi zwierzętami. Mogą to być kozy, owce, bydło, konie, świnie czy drób. Patogeny występują w ich wydzielinach i wydalinach, toteż można się zarazić m.in. podczas sprzątania po zwierzętach i/lub opiekowania się nimi. 

Jeśli kobieta ciężarna jest nosicielem bakterii listeria, może narazić swoje nienarodzone dziecko. To tzw. zakażenie wertykalne – jedyny (i groźny) sposób, w jaki może dojść do transmisji z człowieka na człowieka. Gdzie i jak często odnotowuje się przypadki listeriozy? 

Listeria monocytogenes występowanie – gdzie można się zarazić?

Bakterie listeria występują powszechnie na całym świecie, jednak stosunkowo rzadko wywołują infekcje. Według szacunków WHO, jest to do 10 zachorowań na milion osób rocznie.

W Europie najwięcej przypadków występuje w Finlandii i Danii. W Polsce odnotowano wzrost zakażeń: od kilku-kilkunastu do kilkudziesięciu zakażeń L. monocytogenes rocznie. 

Obawiasz się zakażenia listeriozą?

Pamiętaj o zasadach profilaktyki!

Listeria w ciąży nie jest szczególnie groźna dla matki, lecz może zabić lub poważnie uszkodzić płód.
Inwazyjna listerioza w 20-30% kończy się śmiercią.
Zakażenia bakterią listeria można nabawić się, spożywając powszechnie znane produkty.
Jasne zalecenia dotyczące profilaktyki chorób. Wygodna rejestracja online. Brak kolejek.
kobieta po szczepieniu. Zapisz się na konsultację lekarską.

Najnowsze dane epidemiologiczne CDC (lipiec 2022) mówią o wybuchu listeriozy w 10 stanach USA (m.in. Floryda, Massachusetts, New York). Ustalono, że przyczyną zachorowań były lody Big Olaf Creamery, które wycofano już z obrotu. 

Jakie wyróżnia się grupy ryzyka?

Co ciekawe, bakterie listeria częściej atakują osoby dorosłe (65%) niż dzieci. Na zakażenie są podatne szczególnie osoby z obniżoną odpornością i/lub przewlekle chore, seniorzy oraz kobiety w ciąży

Listeria w ciąży

Według szacunków WHO, przyszłe mamy są około 20 razy bardziej podatne na bakterie listeria. Patogeny namnażają się w takim przypadku około 3 tygodni. Infekcja jest u ciężarnych zwykle bezobjawowa albo wywołuje symptomy podobne do grypy lub zapalenia dróg moczowych.

Zakażenie jest jednak o tyle poważne, że może prowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu lub listerii wrodzonej. Maluchowi grozi wówczas zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych lub mózgu, sepsa czy ziarniniakowatość (stan zapalny naczyń krwionośnych). Jak objawia się listeria u pozostałych osób?

Bakteria listeria objawy i powikłania  czym grozi zakażenie?

Mimo powszechnego występowania, Listeria monocytogenes rzadko wywołuje jakiekolwiek dolegliwości. Jeśli jednak dojdzie do objawowej infekcji, wyróżnia się dwa typy choroby o różnym nasileniu:

  • Nieinwazyjna – charakteryzuje się krótkim, kilkudniowym okresem inkubacji; jej objawy to nudności i/lub wymioty, biegunka, ból głowy i mięśni, gorączka.
  • Inwazyjna – to zespół poważnych schorzeń, takich jak m.in. sepsa, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych lub mózgu; pojawiają się one dużo później, nawet 90 dni od zakażenia.

Prawdopodobieństwo ciężkiego przebiegu choroby jest szczególnie wysokie w tzw. grupach ryzyka. Śmiertelność inwazyjnej listeriozy jest wysoka: waha się od 20 do 30%. 

Jak diagnozować i leczyć listeriozę?

W przypadku inwazyjnej listeriozy, niezbędna jest jak najszybsza diagnoza i leczenie. Bakterie listeria wykrywa się w krwi, płynie rdzeniowym lub łożysku. Jeśli badanie potwierdzi obecność patogenu, choremu podaje się odpowiednie antybiotyki i chemioterapeutyki.

Szybka kuracja w czasie ciąży może zapobiec infekcji płodu i zwiększyć szanse na szczęśliwe i zdrowe rozwiązanie. 

Listeria monocytogenes profilaktyka – jak zapobiec infekcji?

Nie ma szczepionek ochronnych, które chroniłyby ludzi przed zakażeniem Listeria monocytogenes. Dlatego warto znać i stosować zasady profilaktyki:

  1. Stosuj środki ochrony podczas pracy na farmie (np. rękawice, środki dezynfekujące).
  2. Pamiętaj o higienie – dokładnie myj ręce każdorazowo po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety i przed posiłkami.
  3. Odpowiednio przygotowuj posiłki – myj i/lub obieraj owoce i warzywa, stosuj obróbkę termiczną (bakteria listeria umiera, kiedy jest poddana temperaturze 70°C przez 2 minuty).
  4. Unikaj potencjalnie skażonych produktów spożywczych – niepasteryzowanego mleka, wędzonych ryb i owoców morza, wyrobów mięsnych (np. szynek, past mięsnych).

Wymienione wyżej wskazówki są szczególnie ważne w dla reprezentantów opisanych grup ryzyka. Przestrzegając zasad profilaktyki, zmniejsza się ryzyko związane z inwazyjną listeriozą. Przestrzeganie higieny oraz odpowiednie przygotowanie posiłków pomagają także zapobiegać wielu innym infekcjom. Sprawdź: choroby brudnych rąk. W niektórych przypadkach (np. tyfus, cholera) dostępna jest dodatkowa ochrona w postaci szczepień.

Serdecznie zapraszamy do naszego punktu!