Cholera w Polsce 2025 – co wiadomo w tej kwestii?
20 lipca 2025 roku potwierdzono pierwszy autochtoniczny przypadek cholery. Choroba dotknęła seniorki z województwa zachodniopomorskiego, która w ostatnim czasie nie podróżowała za granicę – sugeruje to lokalną transmisję bakterii Vibrio cholerae. Pacjentka została hospitalizowana w dwóch placówkach:
- cholera w Stargardzie – najbliższy szpital powiatowy był pierwszym miejscem, w którym udzielono pomocy chorej kobiecie;
- cholera w Szczecinie – następnie pacjentkę przeniesiono do Oddziału Chorób Zakaźnych, Tropikalnych i Nabytych Niedoborów Immunologicznych Samodzielnego Publicznego Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Szczecinie.
Cholera u seniorki miała ciężki przebieg, z obfitą biegunką i odwodnieniem, które doprowadziło do niewydolności nerek. Poza intensywną terapią nawadniającą, pacjentka potrzebowała dializowania. Obecnie jej stan jest oceniany jako stabilny.
Czy ryzyko cholery w Polsce jest realne?
Z racji tego, że bakterie Vibrio cholerae występują w wydalinach osoby chorej i łatwo o zakażenie drogą pokarmową lub brudnymi rękami, 26 osób z otoczenia pacjentki przebywa na kwarantannie. Dodatkowo, nadzorem objętych jest ponad 80 osób. Dobry system monitorowania i kontroli choroby oraz skuteczne metody leczenia sprawiają, że cholera w Polsce 2025 nie ma szans przerodzić się w epidemię.
Eksperci podkreślają jednak, by sytuację traktować poważnie. Chociaż sporadyczne zakażenia się zdarzają, m.in. w 2019 roku w Świnoujściu[1], to żadne z nich nie było nabyte lokalnie, tak jak podejrzewa się obecne. Odnotowywane w ciągu ostatnich lat przypadki dotyczyły osób, które zaraziły się w krajach afrykańskich, azjatyckich lub latynoskich, gdzie choroba jest rozpowszechniona.
Ze względu na zmiany klimatyczne, migracje oraz rosnące ryzyko skażenia zbiorników wodnych, choroby wcześniej uznawane za egzotyczne mogą z czasem pojawiać się także w Polsce.
Obecnie trwają próby potwierdzenia, że cholera w Stargardzie jest autochtoniczna. Główny Inspektorat Sanitarny bada ostatnie 7 dni aktywności pacjentki, by ustalić źródło zakażenia. Tyle bowiem trwa maksymalny okres wylęgania, czyli czas od wniknięcia bakterii Vibrio cholerae do organizmu aż do pojawienia się pierwszych objawów.
Jak chronić się przed cholerą?
Jak już wspomniano, Vibrio cholerae rozprzestrzenia się głównie przez wodę i żywność skażone wydalinami nosiciela. Z tego względu kluczowym elementem profilaktyki jest stosowanie się do zasad higieny.