Strategia zapobiegania infekcjom pokarmowym obejmuje działania przed i w trakcie pobytu w Azji Południowo-Wschodniej.
Po opracowaniu chociażby wstępnego planu wycieczki, powinien Pan zgłosić się do ośrodka medycyny podróży w celu wykonania szczepień ochronnych. Niektórym chorobom przenoszonym drogą pokarmową i brudnymi rękami da się zapobiegać za pomocą skutecznych szczepień ochronnych – są to dur brzuszny, cholera, WZW A czy polio. Wykwalifikowany lekarz oceni ryzyko poszczególnych chorób w miejscu docelowym i wykona odpowiednie szczepienia. Poza tym warto spakować zadbać o wyposażenie apteczki w leki przeciwbiegunkowe, elektrolity, środki do dezynfekcji rąk i probiotyki lub synbiotyki. Wzmacnianie mikroflory jelitowej za pomocą probiotyków dobrze jest rozpocząć około 7 dni przed wyjazdem.
Na miejscu musi Pan przestrzegać zasad higieny osobistej i żywienia, czyli m.in. regularnie myć ręce wodą z mydłem, uzdatniać wodę do picia czy unikać napojów z lodem (lód może być ze skażonej wody kranowej). W kwestii jedzenia powinien Pan dać sobie czas na stopniowe próbowanie nowych smaków oraz unikać jadania w lokalach, gdzie higiena i warunki przechowywania żywności są nieodpowiednie.