Biegunki podróżnych i zatrucia pokarmowe to jedne z najczęstszych dolegliwości na wakacjach. W profilaktyce kluczowe jest m.in. przestrzeganie zasad higieny żywienia, które obejmują spożywanie bezpiecznych posiłków i wody.
Należy pamiętać, że przykre dolegliwości są zazwyczaj spowodowane przez drobnoustroje chorobotwórcze, które zabija wysoka temperatura – niedogotowane potrawy, sushi czy sałatki na zimno są bardziej „ryzykowne” niż gorące posiłki. To samo tyczy się napojów – świeżo wyciskane soki czy drinki z lodem lepiej zamienić na parzoną kawę/herbatę lub po prostu wybierać napoje zamknięte fabrycznie (np. wodę butelkową).
Drugim ważnym czynnikiem są warunki, w których przygotowuje i przechowuje się posiłki, dlatego uliczne jedzenie nie zawsze jest dobrym pomysłem. Kupując owoce i warzywa na bazarach, trzeba pamiętać o ich dokładnym umyciu, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.
Należy pamiętać, że poza przestrzeganiem zasad higieny osobistej i żywienia, ważne są szczepienia ochronne. Wirusowe zapalenie wątroby typu A i dur brzuszny to dwie choroby zagrażające w Iranie, którym można zapobiec dzięki immunizacji. Warto je wykonać przed wyjazdem.