Od lutego do 13 lipca 2025 r. zgłoszono w Kenii 423 przypadki cholery, w tym 20 zgonów. Od początku października do 17 listopada odnotowano kolejne 236 zakażeń (w tym 6 śmiertelnych).
Cholera to ostra choroba przewodu pokarmowego, wywoływana przez bakterię Vibrio cholerae. Objawia się gwałtowną biegunką i wymiotami, które bez szybkiej terapii nawadniającej mogą być śmiertelne.
Choroba rozprzestrzenia się głównie drogą pokarmową, poprzez spożycie skażonej wody lub żywności. Z tego względu podróżującym zaleca się higienę osobistą i żywienia, a więc:
- Jedzenie tylko dobrze ugotowanych potraw.
- Picie wody butelkowanej, przegotowanej lub uzdatnionej.
- Unikanie lodu w napojach, nie mając pewności co do jego źródła.
- Unikanie surowych owoców i warzyw, których nie można samodzielnie obrać.
- Mycie rąk wodą z mydłem, szczególnie przed jedzeniem i po skorzystaniu z toalety.
Dla dodatkowej ochrony warto rozważyć szczepienie przeciwko cholerze. Jest ono dostępne w formie doustnej, podawanej w jednej lub 2-3 dawkach (zależnie od wieku).