Od początku roku do 30 września 2025 r. zgłoszono łącznie 1108 przypadków cholery i sześć zgonów w trzech z 18 prowincji Burundi. W ciągu ostatnich czterech tygodni odnotowano wzrost liczby zachorowań o 69%.
Od początku epidemii (grudzień 2022 r.) w całym kraju zgłoszono łącznie 3324 przypadki (3259 potwierdzonych) i 18 zgonów.
Cholera to bakteryjna choroba biegunkowa rozprzestrzeniająca się drogą fekalno-oralną, dlatego w jej zapobieganiu kluczowe jest:
- spożywanie wyłącznie dobrze ugotowanych potraw (szczególnie owoców morza),
- unikanie jedzenia ulicznego, jeśli nie ma pewności co do warunków higienicznych,
- picie wyłącznie wody uzdatnionej (np. przegotowanej),
- obieranie owoców i warzyw przed spożyciem lub dokładne ich mycie w bezpiecznej wodzie,
- dokładne mycie rąk wodą z mydłem, zwłaszcza przed jedzeniem i po skorzystaniu z toalety,
Uzupełnieniem ochrony jest szczepienie ochronne podawane doustnie w jednej lub 2-3 dawkach. Przyjmowanie preparatu należy ukończyć na 7-10 dni przed planowaną podróżą.