Data aktualizacji: 2024-01-22
Niektórzy podróżnicy, którzy spędzili jakiś czas w Meksyku, zostali zarażeni wielolekooporną (MDR) Salmonellą, co oznacza, że zakażenie może być trudne do wyleczenia. Aby chronić się przed zakażeniem, należy przestrzegać następujących zasad:
- Przestrzegaj zasad bezpiecznego jedzenia, picia, gotowania i obchodzenia się z żywnością, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania podczas podróży. Dowiedz się, które produkty spożywcze i napoje są zazwyczaj bezpieczne dla podróżnych.
- Jeśli nie wiesz, czy suszona wołowina została przygotowana bezpiecznie, zrezygnuj z jej zjedzenia.
- Bezpiecznie obchodź się z wołowiną i gotuj ją podczas przygotowywania go w domu.
- Dokładnie myj ręce wodą z mydłem przed jedzeniem, przed i po kontakcie z jedzeniem oraz po skorzystaniu z toalety.
- Nie jedz posiłków przygotowanych przez osobę chorą lub niedawno chorą.
Wielu chorych podróżnych zgłaszało, że przed zachorowaniem jadło wołowinę, ser (w tym queso fresco i Oaxaca) lub suszoną wołowinę (carne seca).
Czym jest Salmonella i jak się przed nią chronić?
Salmonella to bakterie, które mogą wywoływać choroby, najczęściej zatrucia pokarmowe z biegunką, gorączką i skurczami żołądka. Nie ma na nią szczepionki, więc należy przestrzegać wymienionych zasad profilaktyki.
Podróżni, którzy czują się bardzo źle lub mają poważne objawy, powinni natychmiast zwrócić się o pomoc lekarską.